Malaysia Beri Kehormatan Kepada Jackie Chan

1516
Jackie-Chan

 

Dikutip dari Malaysia Kini, Minggu (1/2), “Pelakon aksi antarabangsa Jackie Chan menerima darjah kebesaran Panglima Mahkota Wilayah yang membawa gelaran Datuk.”

Laman tersebut juga mengabarkan bahwa pemberian gelar “Datuk” kepada Jackie Chan ini telah dilakukan di Istana Negara, Kuala Lumpur dan disaksikan oleh orang-orang penting Malaysia.

Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isteri Rosmah Mansor, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri Noorainee Abdul Rahman juga turut hadir.

Pemberian gelar “Datuk” kepada aktor laga tersebut rupanya bukanlah tanpa alasan. Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor lewat akun twitternya mengatakan alasan pemberian gelar ini dikarenakan aktor 60 tahun ini memiliki banyak peminat di Malaysia.

“Jackie Chan pelakon yang banyak peminat di Malaysia, dan boleh promosi Malaysia khususnya Kuala Lumpur dan memang layak,” tulisnya seperti yang dikutip Tha Malaysia Online« [teks @nandyaBachtiar | foto starmap]

LEAVE A REPLY